Kincses Megye: Nyergesújfalu – Kernstok-villa

Kincses Megye: Nyergesújfalu – Kernstok-villa

Kernstok Károly festőművész a magyar avantgárd egyik tehetséges képviselője volt. Nyergesújfalui villáját a helyreállítás után galériaként és alkotóházként működtetné az önkormányzat, sőt szeretnék, ha a régió egyik művészeti központjává lépne elő.

Nyergesújfalu szellemi életének kiemelkedő alakja volt Kernstok Károly. A festőről és költő barátjáról, Adyról intézményeket (Kernstok Károly Általános Iskola, Ady Endre Művelődési Központ – telephelye a Kernstok Galéria), utcákat neveztek el.

A festőművész a faluban cseperedett fel, majd elismert művészként, 1912-ben műtermes villát építtetett magának a faluvégen. A tágas szép új épületet több holdas gyümölcsöskert vette körül.

Kernstokra a századforduló tájékán a nagybányai festők hatottak, később, a párizsi tanulmányút alatt Cézanne, Van Gogh, a Fauve-ok (Vadak), mint Matisse, Derain művészete.

1909-től a „Nyolcak” művészcsoport vezetője lett. A művészcsoport nem csak a művészetben akart új irányt mutatni, hanem a társadalmi életben is.

Kernstok politizált is, pártalapító (Magyar Országos Radikális Párt - 1914), és tagja volt Esztergom megye törvényhatósági bizottságának.

Nyergesi villája kis Helikon volt a század első két évtizedében. A magyar művészeti élet számos nagy alakja gyűlt össze nála: Feszty Árpád feleségével, Jókai Rózával, Ady Endre, Márffy Ödön és felesége, Csinszka (ő Ady feleségeként és özvegyeként is járt a villában).

A Tanácsköztársaság művészeti direktóriuma Kernstokot egy Nyergesen alapítandó szabadiskola szervezésével és vezetésével bízta meg.

Az ezredfordulón – örökös híján – önkormányzati tulajdonba került villa műemléki védelem alatt áll, azonban rossz állapota miatt nem látogatható. A kertbéli műtermet régen lebontották. Az elmúlt évtizedekben működött itt kozmetikai szalon, fogorvosi műhely, de nagy átalakításokat nem végeztek rajta. Romosan ugyan, de áll a terasz, a régi cserépkályha – és a nappali is korhű állapotú.

A villa pusztulófélben lévő értékeinek megőrzése rendkívül fontos a város számára, és ez a vélemény uralkodik a Kernstokkal foglalkozó művészetbarátok körében is. Remélhetőleg elősegíti ezt a Megyei Értéktári felvétel, mely 2015-ben történt meg.

Vissza